H.E.L.D.E.R.H.E.I.D.

Breyten ‘’HELDERHEID’’ Muskiet is geboren op 16 juli 1978 in het Van Dam ziekenhuis. Na 9 maanden stond hij al op zijn voeten. Breyten was al op jonge leeftijd een nieuwsgierige en vlotte jongen en werd een fanatiek voetballer.

 

Opgegroeid in IJsselmonde zat hij op de Christelijke basisschool Juliana, Middelbare school Calvijn Vreewijk.

 

Hij verhuisde naar Feijenoord en groeide daar op tot een liefdevol kind met een eigen mening en pittig karakter. Op zijn elfde jaar kreeg hij er een broertje Jarrone bij en op zijn achtiende een broertje Jahmar.

 

Breyten stond bekend als een leider en rolmodel in zijn omgeving die zich ontfermde over de zwakkeren. Ook al was hij zelf niet altijd een lieverdje, kwam hij op tegen onrecht.

 

Tijdens zijn periode in de gevangenis, kwam hij tot het besef dat hij zijn leven niet wilde vergooien. Hij wilde deze wijsheid met andere jongeren delen en ging daarom jongeren stimuleren positieve keuzes te maken. Hij leerde ze hun school af te maken en zich in te zetten voor de wijk en de bewoners.

 

Zijn bijnaam werd al snel 'Help', vanwegen zijn hulpvaardige karakter. 

Hij begon zijn rapcarriere met Engelstalige teksten, maar koos al snel voor de Nederlandse taal.

In de Engelse taal had hij een woordenboek nodig, maar in het Nederlands schoot het woordenboek tekort.

Hij nam Zijn Rap naam aan door het te vertalen van Breyten naar H.E.L.D.E.R.H.E.I.D: Hoor elke les die een rede heeft en ignoreer dwaasheid.

 

Hij richtte een eigen rapgroep op genaamd "Tuig Commissie" 

De naam is gebaseerd op het woord Thug, afkomstig van het woord werktuig en later op het woord Tuig, crimineel, vanuit de Amerikaanse rapscene.

 

Naast de Tuig Commissie had hij ook een solo carriere waarmee hij 3 solonummers uitbracht: HELDERHEID, Realiteit en Progressie. De laatste twee nummers verschenen op de compilatie CD ‘ Alle 13 dope’ van het label Top Notch & HomeGrown.

 

Zijn diepzinnige nummers zetten mensen aan het denken en zijn nog steeds van grote waarde in de rapscene.

Breyten is door zijn moeder vernoemd naar de Zuid-Afrikaanse schrijver/dichter Breyten Breytenbach.

 

De Zuid-Afrikaanse/Franse schrijver en kunstenaar Breyten Breytenbach werd in 1938 geboren in Bonnievale. Breyten studeerde kunst aan de universiteit van Kaapstad. Deze blanke-Zuid Afrikaan was een inspiratiebron vanwege zijn strijd tegen de Apartheid in Zuid-Afrika.